Tęczowe odmiany marchewki. Czy to GMO? Dowiedz się więcej o kolorowych marchewkach!

2024-08-09 9:05

Marchewka nie musi być pomarańczowa. Kilkaset lat temu marchewka była biała, czerwona, nawet czarna, ale nie pomarańczowa. Poznaj nowe (a może stare) tęczowe odmainy marchewki. Dzięki nim banalny groszek z marchewka nabierze nowego wymiaru...

Dlaczego marchewka jest pomarańczowa?

Naukowcy badający historię roślin uprawnych twierdzą, że marchew po raz pierwszy uprawiać zaczęto na terenie obecnego Afganistanu. Jadalny korzeń protomarchewki jest biały, taki, jak u pokrewnej rośliny – pietruszki. Rosnące dziko warzywo dzięki selekcji nasion, prowadzonej przez wiele pokoleń rolników, stawało się coraz mniej podobne do dzikiej formy.

Rolnicy wybierali rośliny o grubszym i smaczniejszym korzeniu; na przestrzeni wieków powstały więc, głównie w Azji, coraz to nowe odmiany o korzeniach kremowych, żółtych, fioletowych, czerwonych, wreszcie niemal czarnych. Te barwne warzywa sprowadzone zostały do Europy w XIV stuleciu.

Co ciekawe, wyhodowanie pomarańczowej marchewki ma, nomen omen, korzenie polityczne. W XVI w. holenderscy rolnicy wspierający Williama I Orańskiego i sprawę walki o niepodległość Holandii wyselekcjonowali typ marchewki w kolorze pomarańczowym – barwie dworu orańskiego, a więc w kolorze narodowym. W polskich warunkach odpowiednikiem tego sukcesu byłyby chyba biało – czerwone kartofle.

Pomarańczowe odmiany marchewki zyskały wielką popularność, wypierając stopniowo inne, starsze typy; przyczyną tego sukcesu było pozbawienie marchwi goryczki, typowej dla pierwotnej rośliny. Do XIX stulecia większość z tych starych różnobarwnych odmian stała się co najwyżej endemiczną ciekawostką.

Na fali zainteresowania dawnymi, cennymi odmianami o dużych wartościach zdrowotnych i niebanalnym smaku powraca również zainteresowanie kolorową marchewką. Może warto poeksperymentować z nią we własnym ogrodzie?

Marchewka: tęczowe odmiany, które kupić w Polsce

  • Purple Haze F1 – purpurowo-fioletowa od zewnątrz, pomarańczowa w środku. Bardzo efektowna, ale niestety dość wrażliwa na choroby grzybowe i trudna w uprawie, gdyż wymaga poważnej ochrony.
  • Deep Purple F1 – purpurowe korzenie z trochę jaśniejszym rdzeniem. Smaczna, zdrowa, ma wysoką zawartość luteiny; korzenie dorodne, ale okres wegetacji wynosi aż 135 dni. Wymaga intensywnej ochrony chemicznej.
  • White Satin F1 – odmiana biała, słodka i smaczna. Krótki okres wegetacji wynosi 95 dni.
  • Mello Yello F1 – żółtopomarańczowa do intensywnie żółtej. Odmiana bardzo plenna, odporna na choroby.

Polecany artykuł:

Jak usunąć plamy z marchwi?