Co zrobić z kabaczków i cukinii? Sprawdzone przepisy na przetwory na zimę

2024-07-26 8:15

Cukinia i kabaczek są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami. Jak zrobić zapasy na zimę z cukinii i kabaczków?

Przetwory na zimę z cukinii

i

Autor: Getty Images

Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:

Cukinia z kurkumą

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • łyżeczka kurkumy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • niepełna szklanka octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • chrzan
  • liść laurowy
  • 2 szczypty gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać). Pokroić na plastry lub w słupki. Posypać solą i zostawić na kilka godzin. Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy. Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię. Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut. Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Cukinia marynowana

Składniki:

    • 2 kg cukinii
    • na każdy słoik: liść laurowy, gałązka kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek ostrej papryki, ziele angielskie, pieprz

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami. Zalać gorącą zalewą. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Kabaczki z pomidorami

Składniki:

  • 3 kg kabaczków
  • 1 kg pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka octu 6%
  • 3 łyżki soli
  • czosnek
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kabaczki umyć, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić). Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty. Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Kiszony kabaczek

Składniki:

  • 2 kg kabaczka
  • kilka gałązek kopru z kwiatami
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 50 g soli
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Zalać kabaczek i zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90°C.